Tűztornádó a valóságban és ennek szimulációja

A 2017-es Ophelia hurrikán, ami októberben érte el Európa nyugati részeit, főleg Írországban és Skócia partjain végzett nagy pusztítást. 15-20 méteres magasságú hullámok csapkodtak a tengerpartokon és 3 ember is meghalt a zord időjárásban. Opheliának az útja igen érdekes volt: A Szaharától indult, Spanyolország mellett elhaladt, Írországban érte el maximális erősségét, Svédország és Finnországon közepes erősséggel áthaladt és Oroszország felett teljesen legyengült és elhalt.

A Szaharából felmarkolt egy jó adag port, ami az útja során a napot részben eltakarta, az így vöröses pompájában nézett le az ég tetejéről. Spanyolországban ekkor tájt erdőtüzek pusztítottak, így a por mellé egy kis hamu is vegyült.

Spanyolországi tartózkodása közben egy érdekes felvétel született: Az erősödő szél, ami akkoriban még koránt sem érte el a hurrikán erősségét, egy erdőtűz közelében egy porördöghöz hasonló formációt hozott létre, azonban a tölcsér ezúttal nem porból, hanem tűzből állt. Igen ritka természeti jelenségnek lehetünk szemtanúi: egy tűztölcsérnek.

Tűztölcsért saját magunk is létrehozhatunk, ha beszerzünk pár nagy teljesítményű ventillátort, és egy tűzrakás köré, a kör érintő egyenesei felé fordítva elhelyezzük őket. A "Slow-Mo Guys" című YouTube csatorna el is készítette a tűztölcsér kis méretű modelljét, így lassított felvételen élvezhetjük a szebbnél-szebb képeket: